Højeste fraværsprocenter

- Liste over de 15 oftest fraværende politikere i Folketinget


Listen nedenfor viser de 15 medlemmer af Folketinget, der har den højeste fraværsprocent når det kommer til afstemninger i folketingssalen. Det er kotume at mandaterne fra Grønland og Færøerne ikke deltager i afstemninger såfremt spørgsmålet ikke har landenes særlige interesse, derfor er politikere fra disse partier sorteret fra. Listen er sorteret efter hvor mange afstemninger de forskellige medlemmer har været fraværende til, hvis et medlem har haft orlov fra Folketinget eller er inde som suppleant, vil den tid de ikke har været medlem ikke blive medregnet i fraværsprocenten.


Den tomme folketingssal
Nr. Navn Parti Fravær
1 Søren Espersen Dansk Folkeparti 98.85 %
2 Mette Frederiksen Socialdemokraterne 98.62 %
3 Lars Løkke Rasmussen Venstre 97.7 %
4 Peter Skaarup Dansk Folkeparti 97.24 %
5 Henrik Sass Larsen Socialdemokraterne 96.08 %
6 Kristian Jensen Venstre 94.7 %
7 Martin Henriksen Dansk Folkeparti 88.25 %
8 Pia Olsen Dyhr Socialistisk Folkeparti 85.38 %
9 Christine Antorini Socialdemokraterne 82.26 %
10 Nicolai Wammen Socialdemokraterne 81.8 %
11 Bertel Haarder Venstre 81.34 %
12 Kristian Thulesen Dahl Dansk Folkeparti 81.11 %
13 Helle Thorning-Schmidt Socialdemokraterne 100 %
14 Morten Østergaard Det Radikale Venstre 78.57 %
15 Claus Hjort Frederiksen Venstre 76.96 %


Hvis du ønsker det, kan du få de oftest fraværende MF'ere vist som en widget på dit egen hjemmeside.

Clearingsaftaler

De såkaldte "clearingsaftaler" i folketinget har betydning for fraværsprocenten. Aftalerne sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få 'fri' fra afstemningerne i folketingssalen, uden at der derved rokkes ved, hvilke partier der har flertal i Folketinget. Clearingaftalerne giver dermed mulighed for, at de politiske aktiviteter ikke går i stå, selv om der er møde og afstemninger i salen. Aftalerne giver plads til, at medlemmerne kan deltage i f.eks. politiske møder eller deltage i andre aktiviteter uden for Christiansborg, uden at afstemningerne i folketingssalen af den grund får et utilsigtet udfald.

I praksis indgås aftalerne typisk ved, at partigrupperne parvist aftaler for en hel folketingssamling, hvor mange medlemmer hver partigruppe kan 'cleare' hos hinanden - Dvs give lov til at blive væk fra afstemningerne, fordi den politiske modpart også beder et antal medlemmer blive væk.

Der kan maksimalt cleares 70 folketingsmedlemmer, men det er ikke således, at der konstant skal være 70 medlemmer af Folketinget, der ikke deltager i afstemningerne. Man clearer kun det antal folketingsmedlemmer, der konkret er behov for. Det er typisk gruppesekretæren i den enkelte folketingsgruppe, som koordinerer fordelingen af clearingerne og sikrer, at man kan stille med det aftalte antal medlemmer ved eventuelle afstemninger (kilde Folketingets oplysning). Clearingsaftalerne kan langt fra forklare alle MF'ernes fravær.Højeste fraværsprocenter efter parti

- Liste over partiernes fravær


Nedenfor vises en liste over partiernes gennemsnitlige fraværsprocent. Hvis et Folketingsmedlem skifter parti i valgperioden, vil politikerens fravær blive fordelt mellem de respektive partier alt efter hvor langt henne i perioden partiskiftet har fundet sted. Bemærk at det er kotume, at mandaterne fra Grønland og Færøerne ikke deltager i afstemninger, såfremt spørgsmålet ikke har landenes særlige interesse.

Nr. Parti Fraværsprocent
1 Javnadarflokkurin 100 %
2 Siumut 99 %
3 Tjodveldi 98 %
4 Inuit Ataqatigiit 74 %
5 Socialistisk Folkeparti 44 %
6 Det Radikale Venstre 41 %
7 Dansk Folkeparti 40 %
8 Venstre 39 %
9 Liberal Alliance 39 %
10 Socialdemokraterne 37 %
11 Enhedslisten 36 %
12 Alternativet 34 %
13 Det Konservative Folkeparti 33 %
Sidst opdateret: 25/05-2016
Buhl & Rasmussen
CC-BY 4.0 licens        [ Kontakt ] [ FAQ ]